tirsdag 31. januar 2012

Besøk på Eramet


Idag har kjemi og prosess klassen vært på besøk på bedriften Eramet på Herøya. Eramet er hovedsakelig et fransk selskap, men har flere internationale smelteverk rundt om i hele verden, som f.eks på Herøya. Siden Emily og Benjamin er lærlinger der hadde de oppgaven om å vise oss rundt i fabrikken.

Flytende metall på sandsenger
I turen rundt i fabrikken fikk vi sett på ovnene der de produserer silisiummangan og andre former for manganlegeringer. Ovnene var veldig spennende å se på i aksjon når de skulle tappes. Når det flytende metallet hadde rent ned i de store øsene, som brukes for frakten av det flytende metallet, ble det fraktet bort til noen sand "senger" som det ble kalt. På disse sandsengene ble metallet kjølt ned til det ble klart for videre behandling.

Vi ble også vist rundt på renseanlegget i fabrikken som renser bort urenheter og dritt som følger med i vannet fabrikken slipper ut i vannet. Vi fikk også sett på det apparatet som Benjamin hadde brukt i polymer-prosjektet sitt.

Som noen personlige tanker rundt fabrikken syntes jeg det var snodig at mesteparten av fabrikken var utendørs, men dette var min oppfatning av layouten til fabrikken og at jeg kommer fra en fabrikk hvor alt er innendørs i en luket prosess. Men ellers syntes jeg det var en veldig spennende fabrikk med flytende metaller og andre ukjente fabrikk løsninger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar